Snygga kanter i trädgåren med perenner!

Att använda sig av bra kantväxter i trädgården ramar in dina rabatter samtidigt som de håller ogräset i schack. Egenskaper du bör leta efter när du väljer kantväxter är att de ska vara tåliga, växa sig täta relativt snabbt och blomma eller behålla sitt vackra bladverk under lång tid.

Kantväxter kan fylla flera olika funktioner. Utmed häckar kan det vara en smart lösning att istället för barkmull fylla ytan med marktäckare av lägre sort, ex ormöga. Längs med gångar ger de en förstärkande känsla av djup såsom ex. lavendeln gör.

De kan underlätta skötseln genom att dölja olika övergångar mellam material såsom avgränsingen mellan rabatt och gräsmatta eller växter mot grus.

Tre tips på perenner för kant!

Stachys byzantina ´Silver Carpet´ (Lammöron) är en silvervit växt med mjuka blad som bildar täta mattor. Just denna sorten går ej i blom. Håller sig runt 15 cm och trivs i torra och väldränerade lägen.

Stachys byzantina ´Silver Carpet´
Stachys byzantina ´Silver Carpet´

Salvia verticillata ´Purple Rain´ (Kranssalvia) är en blomrik lite högre marktäckande perenn och med en höjd på 60 cm funkar den både som kantväxt men också som en vävarväxt i rabatten. Den vill ha sol till halvskugga och klarar torr och mager, väldrenerad jord. Blommar från juni-augusti och älskas av bin och humlor.

Salvia verticillata ´Purple Rain´
Salvia verticillata ´Purple Rain´

Geranium ´Dreamland´ (Trädgårdsnäva) funkar bra som kantväxt då den bildar en marktäckande matta av små rosa blommor under juni-september. Blir ca 30 cm hög och trivs både i full sol men också i halvskuggigt läge. Gillar dock ej för torr jord.

Geranium ´Dreamland´
Geranium ´Dreamland´

Väljer du bra kantväxter till dina rabatter så har du kapat många timmar under säsongen som du behöver rensa ogräs på och samtidigt skapat en mjuk övergång in i din rabatt.

Lycka till med dina val av kantväxter och hoppas att några av dessa inspirerade!

Katarina

2 svar

    1. Så roligt att du fick några tips på växter att ha i din egen trädgård! Det glädjer mig!

      /Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

dela den här artikeln

Fler inlägg

Gladioler!

En starkt trendande växt som inte låter någon gå obemärkt förbi!