Gladioler!

Visst är det lustigt hur det går trender i det mesta! Precis som med modet som kommer och går så gör även många av våra växter likaså. Pelargoner, begonior och dahlior. Nu även uppstickaren Gladiolus, eller som vi kallar den, gladiol eller sabellilja. Den är för mig förknippad med sprakande och starka kulörer, axelvaddar och frisyrer med stora volymer av hårspray under sent 80 tal. Men så kommer tiden tillbaka och under de senaste året har den gjort en stark comeback i trädgårdarna och räknas därmed som en trendande växt!

Gladiolen Adrenalin tillsammans med stockrosor

Men, allt börjar med en lök.

Två sorter av gladioler jag odlat i år. Jarotesk och Adrenalin.

Gladioluslöken fungerar fint att förkultivera i april för den som inte har tålamod att vänta in våren. När den vuxit till sig så är det dags att plantera ut i maj/juni. Förodlar du får du en något tidigare blomning än om du sätter löken på sin växtplats direkt. Jag satte dock mina i mitten på maj direkt i jord på utvald växtplats i min köksträdgård och jag har inte kännt att det stört mig något nämnvärt med sen blomning, om det ens är en sen blomning? Kanske ska testa båda varianterna nästa år för att jämnföra!

Löken trivs på en solig och inte allt för blåsig plats i en näringsrik och väldrenerad jord. Med facit i hand nu under hösten så var denna varma och torra plats under försommarens torka vi hade optimal för lökarna med regelbunden vattning samt gödning i juni. Löken satte jag ner i jorden på ett djup av ca 10 cm.

Sattes direkt i jorden 15 maj!
Smart planteringsspade där cm är instansad!

Hållbar i rabatt och som snitt!

Gladiolerna står sig länge, väldigt länge i rabatten. När mycket av snittblommorna jag haft i år haft det tufft så har gladiolerna inte protesterat mot varken brist på sol i flera veckor, vind eller kraftigt slagregn. Att jag har haft den på lämplig plats där den fått stöttning av kastanjestaketet och av stockrosorna som växer brevid har såklart haft stor betydelse. Men jag slås verkligen av hur länge den blommar och ser fräsch ut!

Skördar snitt!

Gladiolen står sig även inne under en lång tid. Vilken gör den till en fin växt att ta in och ha i vas. Uttrycket blir också något utöver det vanliga då stjälkarna är höga och blommorna riktigt maffiga, nästintill overkliga.

Gladiolus Adrenalin

Vinterförvaring

Gladioler är känsliga för kyla och bör likt dahlian grävas upp innan vintern slår till ordentligt. Då det är mitt första år med denna exotiska växt så kommer jag berätta mer och ge tips på hur jag tar hand om löken på allra bästa sätt lite längre fram i höst!

För jag är ändå sugen på att testa den nästa år igen. Den har inte riktigt slagit mig med häpnad, än, men när jag skördade den i förra veckan och tog in i vas så slogs jag ändå av vilken otroligt ståtlig växt det är!

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

dela den här artikeln

Fler inlägg